Home Ga jij naar de brugklas?

Welkom!

Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op de groep 8-pagina van het Stellingwerf College. Op deze pagina vind je informatie en filmpjes om kennis te maken met onze school. Veel kijk- en leesplezier!

Ouderinformatie over het Stellingwerf College

Uw zoon of dochter zit nu in groep 8 van de basisschool. Binnenkort staat u samen met uw zoon of dochter voor de keuze naar welke school voor het voortgezet onderwijs uw kind zal gaan. Een belangrijke keuze, want het gaat om de toekomst van uw kind. Bij de schoolkeuze spelen verschillende overwegingen een rol zoals de kwaliteit van onderwijs, de begeleiding en activiteiten, maar ook de plezierige sfeer en de bereikbaarheid van de school. Natuurlijk wilt u antwoord op de vraag: biedt de school de kansen en mogelijkheden die het beste bij mijn kind passen? Om tot een juiste keuze te komen is goede informatie onontbeerlijk. Daarom is er een informatiebrochure voor ouders en leerlingen van groep 8 samengesteld. De brochure kunt u hier downloaden.

Kennismakingsactiviteiten

Tijdens de kennismakingsochtend krijgen leerlingen van groep 8, dus jij, een indruk van de vakken, het gebouw en andere zaken die je in de brugklas op het Stellingwerf College kunt verwachten. De kennismakingsochtenden vinden plaats op vrijdag. Leerlingen ontvangen een uitnodiging via de basisschool. 

Bij activiteiten elders op deze pagina kun je zien wanneer jouw basisschool aan de beurt is. Bevindt je basisschool zich buiten ons reguliere voedingsgebied, neem dan contact op met dhr. B. Krause, de brugklascoördinator. Dit doe je door een mail te sturen naar [email protected] om je aan te melden.

Talent-middagen groep 7 & 8 vmbo beroepsgericht

Deze middagen zijn bedoeld voor leerlingen die naar het vmbo gaan en een indruk willen krijgen van de beroepsgerichte opleidingen binnen het vmbo.

De vier Talent-middagen zijn in carrousel vorm. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een middag komt kijken en maken bij PIE. De middag die daarna op de planning staat volg je bijvoorbeeld bij MVI en ga zo maar door. Totdat je alle vier de beroepsgerichte opleidingen hebt gezien. Dit zijn PIE , MVI, BWI en Zorg & Welzijn. Tijdens elke middag maak je wat leuks en leer je onze opleidingen een beetje kennen. 

De eerste Talent-middag is op woensdag 23 oktober. Deze begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De tweede Talent-middag is op donderdag 14 november en begint om 14:30 tot 16:30 uur. Onze derde Talent-middag is op woensdag 8 januari van 14:00 tot 16:00 uur. De laatste Talent-middag is op woensdag 12 februari van 14:00 tot 16:00 uur. 

Opgeven kan via [email protected] o.v.v. naam, basisschool en noem daarbij dat je je opgeeft voor de Talent-middag.

Open Dag

Op 29 januari 2025 gaan de deuren van het Stellingwerf College open van 15.00 tot 21.00 uur. De leerlingen zijn dan samen met hun ouders van harte welkom om een kijkje te komen nemen in de school. Op deze dag kunnen ze deelnemen aan verschillende activiteiten en maken ze uitgebreid kennis met de school, de leerlingen en het personeel.

GEObattle

Op woensdag 26 februari 2025 organiseert het Stellingwerf College de GEObattle voor groep 8 leerlingen, een wedstrijd waarin de aardrijkskundige kennis en vaardigheden centraal staan. Zij strijden dan in 1 team per basisschool tegen andere teams van andere basisscholen. De GEObattle bestaat uit twee onderdelen. Er is een ontwerpwedstrijd waarin het team een creatieve oplossing bedenkt voor een ruimtelijk probleem. Daarnaast krijgen de teams vijf aardrijkskundige opdrachten (battles). Het doel is zoveel mogelijk punten scoren. Het beste team wint een excursie voor de hele klas! Maar er zijn ook nog twee andere prijzen te winnen. Teams kunnen zich opgeven bij de leerkracht van groep 8.

Kennismaking met de mentor en brugklas

Als je je officieel hebt aangemeld voor de brugklas worden jij en je ouders op woensdag 18 juni 2025 uitgenodigd om kennis te komen maken met je nieuwe school. Terwijl je ouders belangrijke informatie over de school krijgen, ga jij kennismaken met je nieuwe klas en mentor. Zo weet je voor de zomervakantie al wie er in je nieuwe klas zit en is het minder spannend voor je als je na de zomervakantie start op je nieuwe school.

Op naar de brugklas

Op naar de brugklas

De overstap van groep 8 naar de brugklas is voor elke leerling anders: de een doet het fluitend, terwijl de ander er meer moeite mee heeft. De overstap kan best spannend zijn. Voor deze leerlingen hebben we een overstapprogramma ‘Op naar de brugklas’. Met dit programma willen we de leerlingen voorbereiden op die grote stap die ze komend schooljaar gaan nemen.

Direct naar
Virtuele tour door de school

Virtuele tour door de school

In 2022 hebben we een virtuele tour door de school laten maken. Je kunt door het gebouw wandelen en filmpjes aanklikken. Zo leer je de school nu alvast kennen!

Direct naar

Veelgestelde vragen

Wat vinden de brugklassers?

Het is in het begin natuurlijk spannend. Als je later in het jaar bent, dan begin je meer gewend aan elkaar te raken. Wij hadden toen in het begin al een feestje met elkaar geregeld. Dat is ook een leuk idee, want je leert elkaar dan nog beter kennen.


In de eerste week ga je verschillende dingen doen. Dat was erg gezellig!

Bij mij waren we bij de kennismaking best stil en was iedereen zenuwachtig. Na een paar schooldagen werden we al steeds meer vrienden.

De derde dag dat we op school waren gingen we met zijn allen op de fiets naar een locatie buiten school. Dat was een geschikt moment om anderen te ontmoeten. We mochten ook zwemmen en je had veel verschillende activiteiten, zoals een luchtkussen.


Heel gaaf!


Ongeveer in het midden van het jaar heb je ook de brugklasdisco. Dat is een disco voor alle brugklassers. Het is gewoon op school en het is niet verplicht, maar ik ben er ook geweest en het was super leuk. We deden allemaal leuke dingen die avond.


Ik wens je een net zo’n leuk brugklasjaar als ik heb gehad!

Jazeker! We hebben een tippenboekje gemaakt. Hier staan tips in over je schoolagenda, het kaften van je boeken, het inpakken van je tas en nog veel meer. 

Klik hier voor het tippenboekje.

  1. Je krijgt een boekenpakket van de school (in bruikleen) en je neemt elke dag boeken, schriften en misschien ook een laptop mee naar school en terug;
  2. Je moet zelf kaftpapier kopen en je schoolboeken kaften om ze netjes te houden. Dankzij je eigen kaftpapier herken je ook makkelijk je eigen boeken;
  3. Je moet zelf schriften, multobanden en pennen kopen;
  4. Je krijgt voor elk vak een andere leraar, in plaats van één meester of juf die alle lessen geeft;
  5. Voor (bijna) elke les loop je naar een ander lokaal;
  6. Je krijgt een lesrooster waarin je zelf elke dag opzoekt welke lessen je hebt en in welk lokaal;
  7. Je krijgt meer huiswerk en dat moet je zelf bijhouden in je agenda;
  8. Je komt in een klas met veel nieuwe kinderen die je nog niet kent;
  9. Je krijgt een eigen kluisje waar je onder schooltijd spullen in kunt opbergen;
  10. Je moet meestal na schooltijd thuis nog huiswerk maken en leren.