
Laptopgebruik op school
Op het Stellingwerf College gaan leerlingen tijdens de lessen en bij andere schoolactiviteiten gebruik maken van een eigen laptop. Vanaf schooljaar 2025-2026 starten we met de eerste groep leerlingen. We starten in de brugklas. Ouders wordt gevraagd zelf een laptop voor hun zoon of dochter aan te schaffen.
Hoe ziet de schooldag er straks uit?
De laptop is een hulpmiddel bij het leren en kan worden ingezet voor vele doeleinden. Diverse opdrachten zijn digitaal waarbij een laptop nodig is. Daarnaast is bij veel vakken (extra) digitaal lesmateriaal beschikbaar. De leerlingen kunnen hun apparaat zowel binnen als buiten de les gebruiken; daar waar ze hun studiemomenten kiezen.
We willen graag benadrukken dat wij geen laptopschool zijn en dat ook niet willen worden. We werken nog veel met boeken en zetten digitale middelen in, maar op sommige dagen hebben de leerlingen een laptop niet nodig.
Waarom kiezen we voor een laptop?
Tegenwoordig leer je niet meer alleen uit boeken. Leermateriaal wordt ook digitaal aangeboden en lesmethodes spelen hier steeds meer op in. De laptop biedt veel mogelijkheden voor het leren: opzoeken, lezen, verwerken opdrachten, presenteren, nabootsen proeven, creatieve programma’s.
Een gecombineerd gebruik van boek en laptop biedt meer variatie en kan soms gebruikt worden bij het bieden van maatwerk. Daarnaast is een eigen laptop bekend en altijd bij de hand.
Aanschaf laptop (koop of huur)
We adviseren om een laptop aan te schaffen of te huren via the Rent Company. Zij zijn een gerenommeerde partij voor leerlingenlaptops. Wij hebben met hen afspraken gemaakt over geschikte laptops, een stevige laptophoes, een goede verzekering en een vervangende laptop voor als de laptop opgestuurd moet worden vanwege garantie.
Tijdens de ontvangstavond voor nieuwe brugklasleerlingen en ouders (juni), geeft the Rent Company uitleg over het aanbod en de bestelprocedure. De datum staat in onze Agenda. Houdt u deze in de gaten?
De laptops van Rent Company worden op school uitgeleverd. Samen met iemand van school worden de eerste instellingen van de laptop klassikaal in orde gemaakt.
Wat biedt de school?
- Een goed werkend draadloos netwerk voor toegang tot internet.
- Het studielandschap op school voor individueel werken of samenwerken.
- De elektronische leeromgeving van Itslearning: voor lesmaterialen, opdrachten, studiewijzers/planners en de communicatie met de leraren.
- Een gevarieerd aanbod van de lesstof. Veel uit het boek, maar ook via Itslearning, LessonUp en andere toepassingen.
- Gratis Microsoft Office 365.
Wat biedt het de leerling?
- Meer variatie in leren en toekomstgericht werken.
- Alle bronnen bij de hand.
- Leermomenten en werkplek meer zelf te kiezen.
- Een hulpmiddel met vele mogelijkheden voor school en thuis.
Wat zijn de regels rondom laptopgebruik?
Voor het werken met de laptop zijn er regels vastgesteld in het ICT-reglement. Dit staat op de downloadpagina van onze website. Naast de algemene regels over goed gedrag en veiligheid vragen we extra aandacht voor:
- Bescherm de toegang met een wachtwoord of met een pincode. Wanneer het apparaat weer in gebruik genomen wordt moet het om een wachtwoord of pincode vragen.
- Vergrendel je device als je wegloopt of niet oplet; zo kan niemand bij jouw bestanden en gegevens. Gebruik Windows-L.
- Houd je software up-to-date door de periodieke updates te installeren. Ga uit van minimaal 1 keer per maand.
- Tref goede maatregelen tegen virussen en malware door een goede scanner te gebruiken.
- Je moet met een volledig opgeladen laptop op school komen. In de lokalen is geen mogelijkheid om op te laden.
- Laat je laptop niet onbeheerd achter. Gebruik je hem niet in de les, berg hem dan op je in kluisje.
- Gebruik de meegeleverde hoes.
Financiële ondersteuning
Voor bepaalde doelgroepen kennen gemeenten vaak regelingen om financieel bij te dragen; afhankelijk van het inkomen van ouders bestaat de mogelijkheid om een financiële bijdrage aan te vragen bij de gemeente Ooststellingwerf of de Stichting Leergeld. Meer informatie hierover staat in onze schoolgids bij het onderdeel schoolkosten. Mocht de aanschaf van een laptop voor school desondanks financieel niet mogelijk zijn, neemt u in dat geval contact op met de financiële administratie van de school.
Zelf een laptop aanschaffen?
We adviseren u gebruik om te maken van het aanbod van de Rent Company. We hebben hier een aantal modellen geselecteerd die geschikt zijn voor de onderwijstaken die we van de leerling verwachten. De leenlaptop bij garantie/reparatie en de goede verzekering zijn een voordeel ten opzichte van andere aanbieders.
Wilt u zelf een laptop aanschaffen, dan is dat ook mogelijk. Hou daarbij rekening met de volgende aspecten:
- De aanschaf van een lichte laptop is een aanrader. Voorzie de laptop van een goede beschermhoes (stevig en vochtwerend).
- Op school gebruiken wij computers met het Windows besturingssysteem, daarom adviseren wij met klem het gebruik van een Windows laptop (8Gb geheugen of meer, 256GB SDD opslag, wifi 6 en Windows 11).
- We raden een beeldscherm aan van ongeveer 11-14 inch. Een kleiner scherm werkt vaak niet prettig. Een groter scherm maakt de laptop onnodig zwaarder en kwetsbaarder.
- De laptop moet een schooldag mee kunnen op 1 laadbeurt. Een accuduur van minimaal 5-6 uur is normaal tegenwoordig.
- Een leenlaptop bij garantie/reparatie.
Veel nieuwe laptops voldoen aan bovenstaande eisen. Het is wel belangrijk om dit te controleren. Als school hebben wij goede ervaringen met de merken Dell, HP en Lenovo.